top of page

EYVAH! DERS MATEMATÄ°K :/


MATEMATÄ°K KORKUSU NEDÄ°R?

Günümüzde çocuklarımızda görülen önemli bir duruma ismini veren matematik korkusu kavramıdır. Bu kavram ‘matematik endişesi’ olarak da adlandırılabilir. Bu endişenin temeli matematik bilimini öğrenmeye ve dersi çalışmaya yönelik olmaktadır. Bu endişe aslında yeni ortaya çıkan bir durum olmamakla birlikte uzun zamandan beri kendini göstermektedir. Bu gerginlik hissi, sayıların kullanılmasına ve herhangi bir matematik probleminin çözülmesine yönelik bir hissiyattır. Bu durum pek çok insanda görülmekle birlikte; yaş, ırk ya da cinsiyete bağlı bir endişe hali değildir. Endişe farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir ve evde, okulda ya da toplumda kendini gösterebilir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre bu endişe hali ortaokul öğrencilerinde daha yaygın olarak görülmektedir. Öyle ki, ortaokul öğrencilerinin %60’ında matematik kaygısı bulunmaktadır.


Matematik Korkusu Nasıl Ortaya Çıkmaktadır? Matematik korkusunun nedenleri pek çok etken tarafından belirlenmektedir. Ancak en çok dikkat çekeni, öğrencilerin geçmiş ya da güncel matematik derslerinde yaşadıkları olumsuz deneyimler olarak görülmektedir. Bu nedenle pek çok öğrencide sayılarla ilgili bir özgüven eksikliği dikkat çekmektedir. Cinsiyet bazında incelendiğinde, kadınlarda bu durum erkeklere göre daha sık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Korku derinlemesine incelendiğinde ise altında bir özgüven eksikliği ya da başaramama korkusu yer almaktadır. Matematik endişesi olan insanlardaki başaramama korkusu, zihne olumsuz etkilerde bulunmaktadır. Bu olumsuz etkiler durumu iyice kötüye götürebilmektedir. Matematik sınavlarında öğrencilere verilen zaman kısıtları bu endişeyi ortaya çıkaran etkenlerden birisidir. Bir matematik probleminin çözümü için öğrencilere genellikle belirli bir zaman dilimi verilmektedir. Ancak herhangi bir kelimeyi hecelemeleri istendiğinde ise bu tarz bir zaman sınırı koyulmamaktadır.






Matematik Fobisi İle Mücadele Etmek İçin Öneriler

* Müfredat bilhassa ilköğretim sürecinde, öğrencide kaygı oluşturmayacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar göstermektedir ki zamanla sınırlandırılmış matematik sınavları en fazla kaygıya neden olan faktörlerden biridir. Bu tip sınavların sıklıkla kullanılması yerine alternatif ölçme araçları kullanılabilir.

Mutlaka bu sınavlar kullanılacaksa da, öğrenciler bu sınavları kendilerini en rahat ve hazır hissettiklerinde, mümkün olduğunca yeterli zaman verilmiş olarak almalıdır.

* Matematik bilimlerine karşı takınılan olumsuz tavır, tutum ve inançlar matematik kaygısını arttırmaktadır. Okul danışmanları, öğretmenler ve veliler, öğrencileri matematik hakkında bilinçlendirmeli ve onların yanlış inançlarını düzeltmelerine yardımcı olmalıdırlar.

* Araştırmalar, matematik öğretmenlerinin kendilerinin matematik kaygısı taşıdıklarını ve bu kaygıyı bilinçli veya bilinçaltı yollarla öğrencilerine transfer ettiklerini bulmuşlardır. Demek ki, matematik öğretmenleri ilk etapta kendi kaygıları ile başa çıkma yollarını öğrenmelidirler.

9 görüntüleme0 yorum
Yazı: Blog2 Post
bottom of page