top of page

EĞİTİM FİLMLERİ: İzlemeniz gereken filmler

Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021

Eğitimi kısaca tanımlayacak olursak; eğitim öğrenen kişilerin hayatlarında kendi yaşantıları yoluyla ve kasıtlı olarak istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir. Bu sürecin ne kadar önemli olduğunu ve iyi ya da kötü eğitimin nasıl sonuçlara sebep olabileceğini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Eğitimin önemi, öğretmenlerin farklılıklara hoşgörüyle yaklaşabilmeleri ve öğrencilerin okulda maruz kaldıkları ayrımcılıklar gibi konularda günümüze kadar birçok film çekilmiş ve kitap yazılmış durumda. Biz de bu konuları içeren sizler için sıraladığımız eğitimle ilgili filmleri paylaştık.

1. 3 Ä°DÄ°OTS

Film Hindistan'ın en iyi mühendislik okulundaki üç arkadaşın dostluklarını ve hayatını anlatırken eğitim sistemini eleştirmektedir.

Konusu, anlatılışı, detayları ve Hintler' e özgü güzel müzik ve danslarıyla film sizi kendinize çekiyor. Uzun film sıkıcıdır laflarına aldanmayın ve bir an önce izlemeye başlayın deriz. Bizden tam puan.

2. HER ÇOCUK ÖZELDİR

Her Çocuk Özeldir, problemli bir çocuk ve onun hayatını değiştiren bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 8 yaşındaki Ishaan Awasthi, hiç kimse tarafından takdir edilmeyen bir çocuktur. Okulda dersleri kötüdür, üstelik arkadaşları ile de sık sık kavga eder. Arkadaşları, öğretmenleri ve ailesi tarafından dışlanan Ishaan, ailesi tarafından disipline sokulması için yatılı okula gönderilir. Burada da durum pek farklı değildir. Ta ki resim öğretmeni Ram Shankar ile yakınlaşana kadar. Ishaan’ın çok mutsuz ve yalnız bir çocuk olduğunu fark eden Ram, bunun nedenini araştırmaya başlar. Onun aslında çok özel bir çocuk olduğunu anlayan öğretmen, sabır ve özenle Ishan’ın kendisini bulmasına yardımcı olur.

Film başarılı bir şekilde yetişkin bireylerin empati kurmasını sağlamış. Ayrıca film hem yetişkin hem de çocuk izleyiciler için pozitif rol model olmakta. Yetişkin bireylere önemli farkındalıklar kazandıracak bir film olmuş.



3. CAN DOSTUM

Can Dostum'da Will Hunting genel IQ’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuktur. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen Will, sessizce ortadan kaybolur. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.

Fransa 'da farklı sınıf ve uyruktan olan iki insanın dostluğunu anlatan film ayrıcalıklı bir konu olarak dikkat çekici bir filmdir. Listenize şimdiden ekleseniz iyi olur.


4. ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ

Film eğitim sistemini ailelerin tutumların ciddi bir şekilde eleştiriyor. Onlara yanlışlarını gösteriyor. Burada bir sahneden bahsetmeliyim. Editörlük yapan Nill e babası tarafından artık bu işten uzak durması sadece derslerine odaklanması yönünde baskı kuruluyor. Ebeveyn kendi çabalarını çocuklarının gözlerine sokuyor adeta seni burada okutmak için çok çabalıyoruz lütfen bizim için çalış. Çocuk vicdan azabı duyuyor. Dedim ki bu sahneyi izlerken bizim ailelerimize ne kadar çok benziyor. Çocuğu için yaptıklarını çocuklarının gözüne sokmalarını, onların çalışmalarını istemelerini gördüm. Hatta çocuk istemediği halde zorla sırf ailesi istiyor diye tıp seçen hukuh seçen asla mutlu olamayan öğrenciler. Film buna karşı çıkıyor. Hem aileye mesaj veriyor hem öğrenciye.



5. ÖZGÜRLÜK YAZARLARI

Özgürlük Yazarları filminin bütününe bakıldığında verilmek istenen ‘ırkçılık‘ mesajının çoğu zaman yüzeysel kaldığını söylemek mümkündür. Filmde ırkçılık şu an ve geçmiş olmak üzere iki kanalda incelenmiş; Gruwell ve öğrencilerinin Nazilerin Yahudi soykırımıyla ilgili çıktığı yolculuk ırkçılığın geçmişini, sınıfta, okulda ya da sokaktaki şiddet olayları ise ırkçılığın şu anı temsil etmiştir. Eleştiri olarak ırkçılığın filmin odağı içerisinde nerede yer alacağının tam anlamıyla tespit edilememesinin bu yüzeyselliğe neden olduğu söylenebilir.


6. PATCH ADAMS

Hunter Doherty'nin gerçek yaşamından alınmış ‘Patch Adams’ filminde beden dili sayesinde hastalarla etkili bir iletişim kurularak tedavi olmalarına nasıl yardımcı olunabileceği anlatılıyor. Filmdeki kahkaha ve gözyaşının bir adım sonrası izleyiciyi derin düşüncelere götürüyor. Sevgi ve empatiyle birçok sorunun çözümüne yardımcı olunabileceği kuvvetli bir şekilde vurgulanmış.


7. AKIL OYUNLARI

Akıl Oyunları filmi, asosyal Nobel ödüllü matematikçi olan John Nash'in hayatını konu ediyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.


8. PÄ°

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır. Yeni dönem Amerikan sinemasının en heyecan verici yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Darren Aronofsky’nin takıntılar odaklı filmi, bir ilk film olarak büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. Filmin başrolünü ise, tek kişilik şovunu sergileyen Sean Gullette üstleniyor.

9. DANGAL

Dangal, Hintli Mahavir Singh Phogat'ın hi kayesini anlatıyor. Mahavir Singh Phogat bir güreş hayranıdır. İki küçük kızına da güreş öğretmeye karar verir. İki kız, Babita Kumari ve Geeta Phogat, çocukluklarından başlayarak güreş eğitimi alarak büyürler. Büyüdüklerinde iki kız da güreşte iddialı isimler olmuştur. Geeta Phogat 2010 Commonwealth Oyunları'nda altın madalya kazanarak güreşte bu dalda ödül kazanan ilk kadın güreşçi olurken, kız kardeşi Babita da gümüş madalyayı alır. Genç kadın güreşçiler başarıya giden yol boyunca sosyal şekillendirmenin baskısıyla da mücadele etmek zorunda kalacaktır... Yönetmenliğini Nitesh Tiwari'nin üstlendiği Hint yapımının başrollerinde Aamir Khan, Sakshi Tanwar, Fatima Sana Shaikh yer alıyor.















17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page